O jakości brzmienia perkusji decydują oczywiście umiejętności zasiadającego za nią perkusisty, jednak o samym brzmieniu instrumentu decydują nie bębny, ale głównie muzyczne talerze. Budowa muzycznych talerzy jest mocno zróżnicowana. Występują one w różnych rozmiarach, wyprodukowane są z różnych stopów i wyróżniamy wśród nich różne rodzaje.
Z uwagi na przeznaczenie wyróżniamy kilka podstawowych rodzajów: Ride oraz Hi-hat (2 talerze regulowane przy użyciu pedału) służą do wystukiwania rytmu, Crash i China służą do mocnego akcentowania, natomiast Splash i Bell do krótkiego i szybkiego akcentowania utworu. Duże znaczenie ma rozmiar oraz grubość danego talerza. Grubszy i cięższy talerz trudniej wzbudzić, jednak jego dźwięk wybrzmiewa znacznie dłużej.
O brzmieniu decyduje także materiał. Najtańsze talerze, czyli wykonane z mosiądzu, charakteryzują się też najgorszą jakością. Kupując talerze wykonane z brązu sięgamy już kolejno po średnią i najwyższą półkę cenową. Ostatnim ważnym elementem jest rodzaj produkcji. Talerze wykonane ręcznie charakteryzuje unikatowość, która nie jest możliwa do uzyskania w zmechanizowanym procesie.
Biorąc pod uwagę wszystkie powyższe elementy można śmiało powiedzieć, że jakość brzmienia perkusji zależy od tego, czy odpowiednio zainwestujemy w muzyczne talerze.